Tuesday 21 June 2011

Bahaya asam dan jeruk

  1. Asam dan jeruk bukanlah makanan segar. Banyak khasiatnya yang telah terhakis semasa proses penghasilannya yang panjang
  2. Oleh itu, khasiat yang biasanya terdapat dalam buah-buahan secara semulajadi seperti vitamin C TIADA di dalam asam dan jeruk
  3. Ia mengandungi kandungan garam dan gula yang tinggi
  4. Pengawet yang digunakan amat berbahaya kepada kesihatan
  5. Pengawet seperti asid benzoik boleh memberi kesan kepada hati dan buah pinggang
  6. Dalam sesetengah keadaan, pengilang menggunakan pengawet berbahaya. Contohnya jeruk dari Thailand menggunakan formalin (pengawet untuk mayat) supaya jeruk tahan lama
  7. Pewarna yang digunakan boleh mengakibatkan alahan
  8. Jika pewarnanya terlalu kuat, boleh mengakibatkan kerengsaan pada perut dan kulit
  9. Namun, ramai mendakwa asam dan jeruk boleh menghilangkan pening dan mual dalam perjalanan dan mengatasi mabuk hamil
  10. Asam dan jeruk yang diambil berlebihan semasa mengandungi ditakuti akan menjejaskan kesihatan diri dan kandungan

No comments:

Post a Comment