Tuesday, 20 December 2011

Apa itu pottasium?

  1. Pottasium boleh didapati secara semulajadi di dalam makanan terutamanya sayur-sayuran dan buah-buahan.
  2. Antara sumber pottasium yang baik ialah bayam, sawi, taugeh, brokoli, lettuce, kobis bunga, asparagus, terung, tomato dan timun.
  3. Manakala buah-buahan yang merupakan sumber pottasium ialah pisang, avokado, strawberry, betik dan aprikot.
  4. Apa fungsi pottasium? Ia membolehkan otot dan saraf berfungsi dengan baik, memastikan keseimbangan elektolit dan asid dalam badan di samping menentang risiko tekanan darah tinggi.
  5. Kekurangan pottasium di dalam tubuh boleh mengakibatkan lemah otot, confusion, irritability, kelesuan (fatigue), masalah jantung dan juga cirit-birit yang kronik.
  6. Kekurangan pottasium boleh berlaku di kalangan orang tua dan berusia, pesakit buah pinggang dan juga mereka yang mengalami masalah pemakanan (bulimia, aneroksia).
  7. Penambahan pottasium di dalam tubuh boleh ditingkatkan melalui pemakanan seperti mengamalkan makan sayuran dan buahan. Pengambilan multi-vitamin juga boleh mengatasi masalah kurang pottasium.


    

    No comments:

    Post a Comment