Pembaca Molek

Thursday, 24 November 2011

Kepentingan insurans diri

Perbelanjaan hidup di zaman moden amat memerlukan kos yang tinggi. Namun begitu, jangan lupa melabur dalam insurans nyawa (life insurance). Terdapat banyak kelebihan-kelebihan yang akan kamu perolehi sekiranya kamu memiliki polisi tersebut:-

  1. Gaya hidup yang tidak sihat, pencemaran, stress dan pelbagai rencam penyakit adalah punca-punca kematian awal. Apa akan jadi kepada keluarga dan tanggungan sekiranya kita meninggal dunia lebih awal? Insurans boleh menawarkan pampasan supaya kepentingan keluarga terpelihara meskipun ketua keluarga atau sole breadwinner menemui ajalnya terlebih dahulu.
  2. Kos hidup yang tinggi menjadikan kita perlu membuat banyak perbelanjaan besar. Ini ditambah dengan kos rawatan perubatan yang tinggi. Bagaimana jika kita tiba-tiba jatuh sakit dan tidak dapat menyediakan belanja rawatan yang secukupnya? Di sini insurans memainkan peranan yang amat besar sekali dalam membantu kamu menampung perbelanjaan perubatan.
  3. Insurans juga boleh menjadi sumber tabungan. Jika dalam fasa kehidupan tertentu, kamu tiba-tiba memerlukan perbelanjaan kecemasan, polisi insurans boleh dibatalkan supaya kamu boleh mendapat semula wang-wang yang telah dibayar sebelum ini. Di sini insurans boleh menjadi sumber kewangan alternatif untuk diri kamu.
  4. Bayaran bulanan untuk caruman insurans boleh kamu gunakan untuk mendapatkan pelepasan cukai. Terdapat ramai orang yang mengambil polisi insurans dengan niat untuk mendapatkan pelepasan cukai.
  5. Mengambil insurans juga boleh membantu kamu mempunyai tabiat menabung yang baik. Di samping itu, insurans adalah kayu pengukur tentang betapa berharganya dirimu dan betapa pentingnya kamu mempunyai jaringan keselamatan (safety net) sekiranya berlaku kemalangan dan kecemasan melibatkan nyawa dan kesihatan diri.

No comments:

Post a Comment