- Asam dan jeruk bukanlah makanan segar. Banyak khasiatnya yang telah terhakis semasa proses penghasilannya yang panjang
- Oleh itu, khasiat yang biasanya terdapat dalam buah-buahan secara semulajadi seperti vitamin C TIADA di dalam asam dan jeruk
- Ia mengandungi kandungan garam dan gula yang tinggi
- Pengawet yang digunakan amat berbahaya kepada kesihatan
- Pengawet seperti asid benzoik boleh memberi kesan kepada hati dan buah pinggang
- Dalam sesetengah keadaan, pengilang menggunakan pengawet berbahaya. Contohnya jeruk dari Thailand menggunakan formalin (pengawet untuk mayat) supaya jeruk tahan lama
- Pewarna yang digunakan boleh mengakibatkan alahan
- Jika pewarnanya terlalu kuat, boleh mengakibatkan kerengsaan pada perut dan kulit
- Namun, ramai mendakwa asam dan jeruk boleh menghilangkan pening dan mual dalam perjalanan dan mengatasi mabuk hamil
- Asam dan jeruk yang diambil berlebihan semasa mengandungi ditakuti akan menjejaskan kesihatan diri dan kandungan
Pembaca Molek
Tuesday, 21 June 2011
Bahaya asam dan jeruk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment