Pembaca Molek

Monday, 23 May 2011

Bedak dwi-cara

Apakah bedak dwi-cara? Ia lebih dikenali sebagai 2-way cake. Ia dinamakan begitu kerana boleh diaplikasikan dalam 2 langkah, iaitu pemakaian kering atau basah.
Gambar : 2 way foundation cake, Maybelline

Pada waktu siang, pengguna lebih gemar memakai bedak tipis dengan kesan semulajadi (natural). Anda boleh pakai 2 way cake secara penggunaan kering (dry application). Caranya sama seperti memakai bedak kompak.

Pada waktu malam, jika inginkan liputan penuh (full coverage), anda boleh cuba penggunaan secara basah (wet application). Basahkan sponge bedak dengan sedikit air, tus supaya sponge menjadi lembab. Ambil portion bedak secukupnya dan sapukan ke wajah. Ia akan menghasilkan kemulusan wajah seperti kesan memakai bedak asas cecair.

Bedak dwi cara lebih jimat dan ringkas. Anda boleh cuba dari rangkaian Maybelline, Loreal ataupun Revlon dari store kosmetik. Jaga kebersihan sponge bedak dan rajin-rajinlah mencucinya setiap hari menggunakan sabun anti bakteria. Lebih baik jika anda memiliki 2 set sponge kerana anda anda boleh suai padankan pemakaian bedak kering atau basah pada bila-bila masa.


No comments:

Post a Comment